Mijn hond komt niet als ik roep! Enkele tips om dit te verhelpen.

Een hond die komt als je hem roept, is heel belangrijk. Dit goed beheersen kan je veel problemen voorkomen. Denk maar aan honden die naar andere honden lopen, konijnen en andere “prooien” najagen of hun neus achterna lopen. Zoals bij veel commando’s is het enerzijds belangrijk een goede band te hebben met je hond (jij zou ook niet komen naar iemand waar je geen voeling mee hebt) en een kwestie van correct trainen.

 • De hond moet het commando kennen. Je kan niet verwachten dat de hond naar je toe komt als het commando nooit werd aangeleerd.

 • De wereld is heel interessant voor je hond! Geuren waar je hond aan wil snuffelen, andere honden of dieren die je hond heeft gezien, gewoon rondrennen, … De hoeveelheid aan prikkels maakt het moeilijk voor de hond om naar je toe te komen.

 • Loop nooit zelf achter je hond aan! Je hond zal zo goed als zeker weglopen van je aangezien dit wel verdacht hard lijkt op een spelletje spelen! 

 • De laatste valkuil die ik veel zie, is waarschijnlijk wel het belangrijkste: de hond wordt niet beloond als hij komt of wordt zelfs “gestraft”. Straffen is hier bij een groot woord, maar ik gebruik het omdat het zo overkomt bij de hond. Een straf is slechts een straf als het zo wordt ervaren door de hond. Dus laat ik je even nadenken over volgende scenario’s:

 1. De hond is rustig aan het snuffelen of spelen met andere honden, maar jij wil de wandeling verder zetten. Dus wat doe je: de hond bij je roepen, aanlijnen en verder wandelen. De hond mag dus niet meer verder snuffelen of spelen. Zou de hond in de toekomst dan snel terug bij je willen komen?
 2. Het tweede scenario zie ik jammer genoeg ook veel. Het baasje roept de hond, maar die komt niet meteen. Na een aantal keer roepen (of soms schreeuwen) komt de hond dan eindelijk terug. En wat doet het baasje? De hond verbaal op zijn plaats zetten omdat hij niet meteen als een speer afkwam. Opnieuw dezelfde vraag: denk je dat de hond de volgende keer graag bij je terug zal komen als hij verbaal wordt aangepakt als hij dan eindelijk komt?

Hoe leer ik mijn hond aan te komen als ik roep?

Nu ik enkele valkuilen heb besproken, vertel ik je graag hoe het dan wel moet.

 • Het begin is simpel: begin in een prikkelarme omgeving (je eigen living of tuin) en roep de hond bij je. Als de hond komt dan beloon je met je stem en een snoepje. Wissel ook eens af van snoepjes en geef er extra veel als de hond het écht goed doet!

 • Daarna kan je de omgeving steeds moeilijker maken voor je hond. Ga naar een lege speelweide, laat iemand anders voor (kleine) afleidingen zorgen, … Lukt de volgende stap niet meteen? Probeer je frustratie niet te laten opborrelen. Ga desnoods een stap terug! Bij elke nieuwe omgeving zal het moeilijker worden voor de hond. Ga dus naar verschillende plaatsen en oefen daar met de hond. Een lange lijn kan hierbij een handig hulpmiddel zijn zodat je zeker bent dat de hond niet gaat lopen.

 • Ik raad aan een echt commando te gebruiken en niet enkel de naam. De naam van de hond gebruik je best enkel om zijn aandacht te krijgen. Je roept dus niet “Fido!”, maar “Fido, kom!”.

 • Het helpt om heel enthousiast te zijn en jezelf klein te maken (dus te hurken als je dit doet). Komt de hond dan gaan we deze opnieuw enthousiast verbaal belonen en een snoepje geven. Een goede band hebben met je hond helpt enorm hierbij. Zoals ik steeds zeg tegen de mensen die ik begeleid: jij moet het belangrijkste op deze wereld zijn voor je hond. Bij jou terug komen, is dus altijd een feest!

 • Roep je hond nooit terug als je zijn aandacht niet kan nemen. Alles staat of valt met aandacht! Wacht dus je moment af in het begin en roep hem pas als je zo goed als zeker bent dat je de aandacht van de hond kan nemen.

 • Als ikzelf op pad ben met mijn hond, roep ik hem zeker tien keer terug, krijgt hij een beloning en mag hij erna weer vrij rondlopen. Zo associeer ik dit gedrag aan een leuke beloning en niet aan het aanlijnen van de hond om terug naar huis te gaan. Wat als ik de hond wil aanlijnen? Ik roep de hond, lijn hem aan en geef dan ook een beloning. Dit om deze ervaring toch ook leuker te maken dan het is!

Natuurlijk is dit slechts een zeer beperkte opsomming van valkuilen en tips. Je kan nog tegen andere moeilijkheden aanlopen. Vergeet vooral niet dat het de bedoeling is dat de hond met veel plezier naar je toe komt: belonen, nooit straffen als hij dan wel komt en geen frustratie helpen je al een heel eind!

Indien je toch nog problemen ervaart hiermee, aarzel dan zeker niet mij te contacteren voor enkele trainingen: sander@flinkehond.be

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.