4 tips voor een hond met een gezond gewicht

Alle baasjes weten het: onze honden weten niet altijd wanneer ze moeten stoppen met eten! Als het gaat over onze honden, zijn wij verantwoordelijk voor hun welzijn. En dus moeten we er voor zorgen dat ze gezond eten en ze ook niet te dik laten worden. We willen allemaal dat onze honden een lang, gelukkig en gezond leven leiden. Maar wat veel mensen vergeten, is dat als jouw hond te veel eet het risico op medische aandoeningen kan toenemen en hun levensduur kan verkorten. 

Hier zijn de dingen die je moet weten over de gevaren als je hond te veel eet en enkele tips om je hond op dat perfecte gewicht te krijgen en te houden. 

Enkele gevaren voor honden die te veel eten:

  • Obesitas: honden met overgewicht of obesitas hebben een grotere kans op een kortere levensverwachting, pijn, een laag energieniveau en ziekte.
  • Gewrichtspijn en letsel: als er extra gewicht op de gewrichten van een hond komt, zal dit na verloop van tijd leiden tot gewrichtspijn door het extra gewicht dat de gewrichten ondersteunen. Als de hond lang genoeg te zwaar blijft, ontwikkelt zich zelfs veel artritis!
  • Pancreatitis: dit kan worden veroorzaakt door te vet of gekruid voedsel. Denk daar bij vooral aan tafelresten of hondenvoeding van slechte kwaliteit.

Gelukkig hoeft het zo ver niet te komen. Preventie is zoals steeds het beste! Maar zelfs als je hond enkele kilo’s te veel meesleurt, kan je mits enkele wijzigingen in jullie gewoontes er zo terug van af geraken. Enkele tips voor een hond met een gezond gewicht:

  • Portiecontrole! Elk hondenvoer heeft voedingsrichtlijnen op de verpakking. Deze richtlijnen zijn een perfect startpunt om te bepalen hoeveel jouw hond per dag moet eten. Hou dan wel ook rekening met de activiteiten van je hond. Of zoals ik steeds zeg: als je veel traint met hondensnacks, geef je hond dan wat minder eten. Het is tenslotte veel leuker om snacks te verdienen dan gewoon te eten. Raadpleeg wel altijd je dierenarts voor de voedingsrichtlijnen voor je hond als deze medische problemen heeft, overgewicht of ondergewicht heeft, drachtig is of borstvoeding geeft, of een puppy of senior is.
  • Ga wandelen of zelfs lopen met je hond! Elke dag een wandeling (indien je hond deze leuk vindt natuurlijk) heeft tal van voordelen. Zo is het goed voor jullie band om samen op pad te gaan, is het een leuke manier voor je hond (en het baasje ) om wat extra calorieën te verbranden en je kan er een training aan koppelen. Neem wat gezonde hondensnacks mee op jullie avontuur en laat je hond onderweg enkele trucjes doen. Zo werkt hij niet enkel fysiek, maar laat je ook de hersenen werken.
  • Geef nooit tafelresten! Dit hoeft eigenlijk niet veel uitleg. Het geven van tafelresten is, brengt veel ongemak en risico’s met zich mee. Zo creëer je niet enkel een hond die schooit een tafel, maar is ook niet al het eten wat wij eten goed voor onze honden. Voeding die slecht is voor ze, te gekruid eten, …
  • Geef enkel gezonde en natuurlijke hondensnacks! In hondensnacks kunnen veel “vullers” zitten die je hond niet nodig heeft en waar hij zelfs dik van wordt. Koop dus enkel snacks zonder toevoegingen en van 100% vlees. Voor de honden die al wat te dik zijn, kan je hier bovenop kiezen voor snacks met weinig vet. Denk maar aan de beloningssnacks vis, de gedraaide kalfsblaas, hoofdhuid paard en zo veel meer…

Indien je hierover nog vragen hebt of specifieke vragen over bepaalde hondensnacks uit ons assortiment: sander@flinkehond.be

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.